Rugăciunea de Joi

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule si Cuvantul lui Dumnezeu Tatal, care in ziua de astazi ai luat Cina cea de pe urma, cu ucenicii Tai, si cu mare umilinta ai spalat picioarele lor, si ale ucenicului care Te-a vandut! Apoi, luand paine si vin in mainile Tale Cele Sfinte si binecuvantandu-le cu puterea Ta cea Dumnezeiasca, le-ai facut insusi Trupul si Sangele Tau, cu care i-ai impartasit zicand: ‘Luati, mancati si beti, ca acestea sant Trupul si Sangele Meu, pentru ca sa se ierte pacatele voastre.’ Cela ce tot in ziua aceasta Te-ai inaltat la cer si ai sezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatalui Tau, sa imparatesti impreuna cu El in veci, ca Unul-Nascut Fiul Sau preaiubit.

Rogu-Te deci, pentru rugaciunile ucenicilor Tai, iarta pacatele noastre, ale tuturor, ale celor vii si ale celor raposati. Da-mi, Doamne, lacrimi fierbinti, ca sa-mi plang pacatele. Darul Tau cel curatitor, care a spalat picioarele ucenicilor Tai, sa spele si sa curateasca inima si sufletul meu, ca asa, cu vrednicie, cu curatie si cu umilinta sa ma impartasesc cu Sfintele Tale Taine, acum si in timpul mortii mele, iar in ora despartirii mele, cu bucurie sa se suie sufletul meu la Tine, fara de nici o frica, intrebare sau impiedicare sa trec vamile vazduhului, intrand in marirea Ta cea cereasca. Ajuta-mi, Doamne, ca sa Te maresc in veci, sa ma inchin Numelui Tau Celui Sfant. Amin.



Rugăciunea de Joi ne aduce aminte de evenimentele semnificative din viața Mântuitorului Iisus Hristos, când, în cadrul Cinei celei de Taină, a instituit Taina Sfintei Împărtășanii. Actul umilinței supreme, prin spălarea picioarelor ucenicilor, inclusiv ale celui care urma să-l trădeze, ne oferă un model de smerenie și iubire necondiționată.

Această rugăciune ne invită să ne reamintim de sacrificiul lui Hristos pentru mântuirea noastră, accentuând importanța curățirii sufletului și pregătirii noastre pentru a primi Sfintele Taine. Lacrimile fierbinți de pocăință și dorința sinceră de iertare sunt esențiale în procesul de purificare spirituală.

Înălțarea la cer a Mântuitorului, menționată în această rugăciune, simbolizează triumful asupra morții și promisiunea vieții veșnice. Aceasta ne dă speranța că, la momentul trecerii noastre din această lume, vom fi primiți în Împărăția Cerurilor fără teamă, ci cu bucurie și pace.

Rugăciunea de Joi nu este doar o reamintire a acestor evenimente sacre, ci și o chemare la trăirea în smerenie, iubire și iertare, urmând exemplul lui Hristos. Este o invitație la introspecție și la o relație mai profundă cu Dumnezeu, pregătindu-ne sufletele pentru împărtășirea cu Sfintele Taine și, în final, pentru întâlnirea cu Mântuitorul nostru în veșnicie.